Munkar och parfymer i den brittiska skärgården

söndag 12 mars 2017


300 km väster om London, utanför kusten av sydvästra Wales, ligger en liten som heter Caldey Island. Den är 2,2 kvadratkilometer stor och härbärgerar 40 personer samt ett antal munkar av Cistercienordern, en strikt katolsk order.

Caldey Island är populärt att besöka som turist och mest känt för sitt kloster där man också kan tillbringa tid på retreat. Ön och munkarna är kända för sin tillverkning av ost, kakor och …parfym? 

Ja, parfym. En hel kollektion av dofter, handkrämer och tvålar för både herr och dam. Men mest kända är de för sin Caldey Island Lavender Oil, lavendeloljan som parfymexperten Luca Turin kallat för ”simply the best lavender soliflore on earth”. 

Nu tänker du kanske ”Lavendel? Som de där lavendelpåsarna mormor hade i sina klädskåp för att hålla malen borta? Varför skulle man vilja lukta så?” Och jag förstår dig. Jag äger Caldey Island Lavender Oil men jag använder den sällan som parfym på dagtid. Däremot är den oslagbar som kvällsparfym när man vill varva ner efter en stressig dag, eller helt enkelt som kuddparfym (en liten droppe på kudden) när man ska gå och lägga sig. Doften av lavendel är känd för att dämpa oro samt ge bättre sömn. 

Men förutom att göra dig sömnig så är Caldey Island Lavender Oil verkligen en riktig stjärna. Den har samma fräschör som vanliga lavendeloljor men ett helt helt annat djup och rondör. Den är kraftig men ändå behaglig, den är inte ”stickig” överhuvudtaget. Det är helt enkelt en underbar doft.


På grund av restriktioner kring vad man kan skicka per post från Storbritannien så kan man inte köpa parfymerna från Caldey, men man kan man köpa lavendeloljan. Rekommenderas varmt!

Post Comment
Skicka en kommentar