Modeslavar

lördag 11 februari 2017


I veckan hade jag nöjet att få höra journalisten Moa Kärnstrand tala om modeintrustrin och konsekvenserna av våra billiga kläder. Eller nöje och nöje, hur mycket jag än redan vet om hur illa ställt det är med klädtillverkningsindustrin så är det alltid jävligt chockerande att höra mer. 

Moa har tillsammans med sin kollega Tobias Andersson Åkerblom granskat valda delar av modeindustrin och skrivit boken ”Modeslavar”. Modeslavar är här inte bara en referens till oss som följer modet och alla dess nycker, men framförallt till de som faktiskt syr våra kläder under ofattbara förutsättningar och för så minimala löner att man blir illamående. 


Moa och Tobias har rest dit där bland annat svenska klädföretag jagar den billigaste produktionen och lyckats ta sig in i fabriker, talat med arbetare, fackföreningar, och fabriksägare. De har träffat minderåriga som arbetar från sju på morgonen till åtta på kvällen sex dagar i veckan, fabriksägare som påstår att deras dåliga rykte är lögner som sprids av illvilliga konkurrenter, en hel industri av lädergarvning där inga arbetare lever längre än till 50 års ålder på grund av de starka gifterna de arbetar med, arbetare som riskerar sina liv när de organiserar sig fackligt. 

Allt för att vi ska kunna köpa oss nåt nytt billigt plagg varenda vecka. Som vi kastar när vi använt det ett par gånger. Som inte går att återvinna utan blir till sopor som blir till en enorm miljöbelastning. 


Vi vet om det här. Det här är inga nyheter. Vi kan försöka svära oss fria. Peka på klädföretagens fina miljöpolicys, peka på korrupta länder och fabriksägare. Men det ligger fan på oss också. Vi kommer inte undan. Vi KAN förändra det här. 

Läs på, var kritisk till företagspolicys, leta efter korrekta källor. Börja med dig själv, i det lilla. Din egen shopping. Jag tror att vi flesta är överens om att vi har mer kläder än vi behöver. Och att man kan vara välklädd med färre plagg, bara man väljer med lite mer eftertänksamhet. 

Här är mina tips om var vi kan börja:

1. Använd de kläder du redan har så många gånger det bara är möjligt. Gör det till en sport att hålla reda på hur många gånger du har använt plagget och ge dig inte förrän du är uppe i minst 30 gånger, eller 50 eller 100.

2: Ta hand om dina kläder. Tvätta skonsamt, hängtorka, laga, sy om.  

3. Kasta inte kläder, lämna dem till second hand där de kan få en andra (eller tredje eller fjärde chans).

4. Shoppa vintage och second hand. Där har du större chans att hitta giftfria kläder och framför allt: hitta en helt egen stil. Det är billigt, så om du gör felköp blir det ingen katastrof för din budget. Donera tillbaks det.  

5: Om du absolut vill köpa nytt satsa på naturmaterial som går att återvinna, köp plagg av hög kvalitet som du vill behålla för evigt, och vänd dig tillföretag som har en mycket uttalad miljö och fair trade policy, med mycket hög transparens. Helst ska du kunna följa ditt plagg från sömmerska till din kropp. 

Det finns mycket mer vi kan göra. Det här är bara början. 


Post Comment
Skicka en kommentar